More

  Hašimoto – kad nam štitna žlezda postane neprijateljica

  0
  2537
  Hašimoto

  Pošto nisu urađena jedinstvena zvanična istraživanja, smatra se da svaka peta žena u Srbiji živi sa Hašimoto sindromom.

  Štitna žlezda je zadužena za održavanje balansa hormonalnog statusa organizma i kao takva igra jednu od ključnih uloga u održavanju opšteg zdravlja kod ljudi.

  Žene, koje po prirodi stvari imaju daleko veće hormonalne oscilacije u organizmu, ovulacija, menstruacija, trudnoća i menopazuza, daleko više su pogođene disbalansom i bolestima koje izaziva poremećeni rad štitne žlezde nego što je to slučaj u muškoj populaciji.

  hašimoto
  Hašimoto je ozbiljan neprijatelj

  Stvari koje kao žena bi obavezno trebalo da znate o ovoj žlezdi su:

  1. Štitna žlezda- simptomi govore

  Važno je prepoznati simptome poremećaja rada štitne žlezde kako bi se dijagnoza postavila na vreme i posledice minimizirale. Klinika “Mayo” objavila je listu simptoma koji se ne smeju ignorisati:

  Ovi simptomi ukazuju da je rad štitnjače usporen ili ubrzan. Potrebno je obratiti se lekaru što pre kako bi se uspostavila prava dijagnoza.

  2. Bolesti i tretman

  Hipotireoza i hipertireoza dva su stanja poremećenog rada štitnjače.

  U slučaju hipotireoze dolazi do značajnog dobijanja na kilaži, depresije i mnogostrukog usporavanja metabolizma, stanje opšte uspavanosti tela. Najčešći uzrok hipotireoze je HAŠIMOTO – autoimuni hronični tireoiditis. Bolesnici, koji imaju hroničnu hipotireozu zahtevaju doživotno lečenje sinteskim tiroksinom.

  Hipertireoza ima suprotni efekat, ubrzanje metabolizma, značajno gubljenje na kilaži i drastičan porast apetita. Ljudi sa ovim poremećajem žale se i na nervozu, nesanicu i lošiji vid. Uzrok hipertireoze je Bazedovljeva bolest, takođe hronični invazivni autoimuni proces u telu. Terapija podrazumeva primenu antitiroidnih lekova, odnosno tireostatika.

  3. Hrana za štitnu žlezdu

  Kao i za mnoge bolesti, postoje namirnice koje u slučaju bolesti štitne žlezde, pomažu ili odmažu. Jod, kao jedan od najvažnijih elemenata za rad štitne žlezde, važno je unositi u organizam u dovoljnoj količini.

  Za ljude koji boluju od hipotireoze najbolje namirnice su riba, školjke, morski plodovi, orašasti plodovi, mahunarke i obavezno maslinovo, kokosovo i riblje ulje.

  Za one koji imaju hipertireozu preporučuju se pasulj, soja i sojini proizvodi, kurkuma, tamnozeleno lisnato povrće, srčanim – iz porodice mente, omega 3 masne kiseline, losos i vitamin C.

  zdrava hrana riba i jod za hašimoto

  Važno je dodati da se u svetu žene sve češće okreću CBD-u kao suplementu koji im pomaže da izbalansiraju hormone apetit i san. Ovo jedinjenje putem endokanabinoidnog sistema nalaže telu da reguliše i normalizuje određene procese. Problem kod većine autoimunih bolesti jesu bolovi i najčešće značajno narušen zdrav bioritam. Uz strpljivo i redovno korišćenje ovog saplementa neminovno se očekuju pozitivne promene. Više energije, zdraviji apetit i san.

  Izvor:Pasarela.rs

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име